openblu.com bluvision.eu modulaky.cz

Mobilní a modulové domy celoroční a jejich legislativa

24. 5. 2021
Mobilní a modulové domy celoroční a jejich legislativa

Chtěli byste žít ve svém domě? Rekonstruovat starý pro vás není možností a ještě navíc v něm potřebujete začít bydlet co nejdříve, protože nemáte čas čekat dva roky na jeho výstavbu? Pak pro vás máme řešení, které se v našich končinách začíná objevovat stále častěji - modulové domy pro celoroční bydlení.

Celoroční mobilní a modulové domy se řídí metodikou ministerstva

Pokud jste se o celoroční modulové a mobilní domy začali více zajímat, možná jste narazili na otázku, jak je to s jejich legislativou - tedy názorem stavebních úřadů ohledně jejich povolení nebo zakázání.

Obecně je známo, a prodejci vám to jistě nezapomenou říci hned na úvod, že na mobilní a modulové domy není potřeba stavební povolení a jejich legislativa se vás netýká. Nelžou vám - je to pravda, stavební povolení opravdu nepotřebujete. Ovšem určité podmínky vydané na základě metodiky od ministerstva pro místní rozvoj splnit musíte.

Podmínky pro postavení celoročního modulového a mobilního domu

Nutnou a nezbytnou podmínkou je schválení územního plánu v místě usazení domu - bez něj není možné na pozemek nic legálně umístit.

V případě celoročního mobilního domu musí být:

  • dům osazen tažnou ojí a pojízdnými koly, které mohou mít možnost odmontování
  • možné ho zapřáhnout za tažné zařízení a odtažení z pozemku po vlastní ose
  • protože dům není pevně ukotven, není možné si na jeho koupi vzít hypoteční úvěr (možnost financování spotřebitelským úvěrem)

V případě celoročního modulového domu:

  • dům nemusí mít oj ani pojízdná kola
  • nejedná se o mobilní dům, není potřeba mít možnost odtahu - jedná se o jeden modul nebo více perfektně sešroubovaných a zapadajících k sobě
  • protože je dům pevně ukotven, lze si na jeho koupi vzít hypotéku


Chci nezávazně poptat

Legislativa mobilního a modulárního domu je trochu rozdílná

Výsledek je tedy takový, že pokud chcete mít dům bez stavebního povolení, je nezbytně nutné dodržet jeho mobilitu. Na to si v případě vybírání domu musíte dát pozor, protože mobilita není postavena na tom, že vám dům přivezou na pozemek jeřábem, ale na výše zmíněných podmínkách.
U nás v Bluvision najdete nabídku jak mobilních domů, tak i modulárních domů.

Máte dotazy?

Potřebujete poradit nebo chcete vědět více? Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.

4
CZ